torstai 30. toukokuuta 2013

Kanapasteijaa ja mansikkapirtelöä

Pikkupöllön synttäreillä herkuteltiin mm. kanapasteijoilla, joiden tekovaiheessa oli helppo napata täytteestä syrjään pikkuherkkusuulle sopivaa mätettävää ennen aikuisten versioiden viimeistelyä.

Tänään vedettiin välivälipalana pakastimen hyisistä kätköistä kaivellut (vielä ihan syömäkelpoiset...) palat pasteijaa ja viime kesän melkein viimeisistä mansikoista pyöräytettyä pirtelöä, jotta jaksettiin lounaaseen asti.






Vuosikkaalle sopivat kanapasteijat



paketti lehtitaikinaa (8 lättyä)

2 x 400 g kanajauhelihaa (on liikaa, mutta yksi paketti on liian vähän - tästä jää ihan hyvä mausteinen kanamössöannos, kun keittää kylkeen vähän riisiä tai vetää vaikka tortillan välissä / leivän päällä - tai on sitten fiksu ja jättää osan paistamatta ja käyttää muuhun...)
2 keskikokoista purjoa
(makea suippo)paprika
voita
paprikajauhetta
mustapippuria
soijakastiketta (vähäsuolaista)
kasvisfondia 
suolaa
fetaa
emmentalia (tahi muuta makuisaa ja "kuivaa" juustoa, joka ei valu sulaessaan)
(riisiä)
munaa voiteluun


Paahda paprikajauhetta ja pippuria hetki voissa, ruskista jauheliha. Lisää silputtu purjo ja paprika, mausta fondi- ja soijakastikelorauksella. Hauduta kunnes neste on haihtunut. Ota lapsen osuus syrjään. Lisää suolaa! Jäähdyttele ja lisää murenneltu feta. Tarkista maku ja lisää suolaa.

Puolita taikinat, venyttele auki (kaulitse toki, jos ehdit/jaksat/viitsit etkä kärsi akuutista synttärivalmistelustressistä ja -kiireestä). Lätki keskelle täytettä ja emmentalraastetta (ja keitettyä riisiä, jos et halua pasteijoista näin tiiviitä - muista sitten tarkistaa maku ja lisätä suolaa...), pyöräytä rullalle sauma alaspäin, litistä pasteijamuotoon ja viillä pintaan jotain kivaa pikkusievää kuviota. Sudi poloisille munakylpy ja ripottele päälle unikonsiemeniä, jotta näyttää fiinimmältä. Ohjeen mukaan uuniin 200 asteeseen (kiertoilmauunilla oli hitusen alle) noin 20 minuutiksi. Pidättäydy syömästä, kunnes jäähtyvät. Maku tiivistyy mukavasti seuraavaksi päiväksi jääkaapissa.


Pirtelöön: 

mansikkaa
banaania
piimää, jukurttia (AB, Valion luomumustikka [koska mies kävi kaupassa eikä erottanut maustamatonta mustikasta])
manteleita (kuorineen)
cashew-pähkinöitä

Nakkaa kaikki kiinteät sauvasekoittimen mukana tulevaan törppöön, joita kertyy elämän varrella laatikollinen, kun törpöt kestävät ja sekoittimet eivät. Lorottele päälle sopivassa suhteessa piimää ja jukurttia tahi muuta valitsemaasi nestettä sen verran, ettei sauvasekoitin leikkaa kesken suristelun kiinni. Pöristä tasaiseksi. Toimii muillakin marja- ja hedelmäyhdistelmillä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Tänään bongasin meidän pakastimesta avatun lehtitaikinapaketin. Pitäisikin katsoa, montako levyä on jäljellä, pasteijat on parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkusuolaisia pitäisi olla aina laarillinen varalla! Nimim. Vararengas saattaa muuten alkaa uhkaavasti vajua, ja sehän olisi sangen harmillista, se.

      Poista

Antaa paukkua!